Halas Táncegyüttes
"Ha táncolsz, élsz, Ha élsz, táncolsz."
                                                       Heidi Groskreutz

Bemutatkozunk Híreink Minősítések Kapcsolat Alapítvány  


PROGRAMNAPTÁR
2019-ben tervezett és megvalósult programjaink: fellépések, gálák, táncházak, fesztiválok,...


Korábbi évek programjai:
2018
2017

További információk a Facebook-oldalunkon:
 

GALÉRIA
archív
fényképek
és
videofelvételek
a Halas Táncegyüttes történetéből

A 30 éves Gálaműsor rajzpályázatára készült
rajzok

 
Kiskunhalason, a Szabadkai út 1. szám alatt, ebben a próbateremben gyakorolunk minden héten legalább két alkalommal (de gyakran előfordul pl., hogy hétvégén egésznapos próbákon veszünk részt). A havi rendszerességgel megrendezésre kerülő táncháznak és folkkocsmának is ez a helyszíne, valamint a hagyományos ünnepek (karácsony, húsvét, újév, stb.) közösségünkben való megünneplésére is minden alkalommal itt kerül sor.

* * *
TÖRTÉNETÜNK
A Halas Táncegyüttes mintegy harminc évvel ezelőtt, 1988-ban alakult meg. Tagjai mindenkor olyan gyermekek, fiatalok, felnőttek, idősebb emberek voltak, akik egyéb tevékenységeik (tanulás, munka, stb.) mellett vállalkoztak arra, hogy szűkebb hazájuk – Bács Kiskun megye – máig élő tánchagyományát ápolják és közérthetővé tegyék a közönség számára. Az eredeti cél, azaz a néphagyományok átörökítése, életben tartása az együttes életében az évtizedek alatt egyre inkább árnyalódott, s így e táncegyüttes formájában ma már egy olyan kis közösség létezik a városon belül, akik a múlt hagyományait nem őrizni, hanem élni igyekeznek.
A Halas Táncegyüttes repertoárja folyamatosan bővült. Ma már elmondható, hogy az együttes – az egész Kárpát-medence tánchagyományát felölelve – hiteles képet igyekszik adni a magyarság népművészetéről. A hitelesség elérését segíti, hogy a táncosok a különbözõ táncdialektusok anyanyelvi szintű elsajátítására törekszenek. A sokszínű népi kultúra, a tánc bemutatása érdekében a csoport nagy gondot fordít arra is, hogy a táncok eredeti népviseletben jelenjenek meg a színpadon. Az oktatás széleskörű: a heti rendszeres találkozásokon, próbákon az egyéb népszokások, a népi játékok megismerése, s az éneklés is fontos szerepet játszik.
Az együttes vezetőinek, s mindenkori tagjainak elkötelezettségét, lelkiismeretes munkáját jól illusztrálják azok a díjak, szereplések, melyeket fennállása óta összegyűjtött. Néhány ilyen eseményt kiemelve: már fennállásának harmadik évében, 1991 október 23-án az együttes elnyerte az országos Arany minősítést, ill. 1996. május 18-án KIVÁLÓ minősítést kapott. De a Halas Táncegyüttes a kezdetek óta gyakori résztvevője belföldi és külföldi fesztiváloknak (Jugoszlávia, Lengyelország, Svájc, Görögország, Törökország, Hollandia, Belgium, Franciaország, stb.) is. A táncegyüttes csoportjai több hazai gyermek-, szóló- és felnőttfesztiválon értek el kiemelkedő sikereket, pl. Bonyhádon, Szekszárdon, Veszprémben. A táncosok közül többen felvételt nyertek a Magyar Állami Népi Együttes utánpótlás csoportjába, és néhányan elvégezték a néptáncoktatói "C" kategóriás tanfolyamot.
Az együttes vezetői mindenkor - a múltban, s a jelenben is - nagy hangsúlyt helyeznek az utánpótlás és a táncházmozgalom minél szélesebb körű kiterjesztésére és folyamatos működtetésére. Gondot fordítanak arra is, hogy ne csak városunkban, hanem Kiskunhalas környékén is minden érdeklődő számára elérhető legyen a néptánc, s egyúttal a hagyományok világába való visszatérés lehetősége.