Halas Táncegyüttes
"Ha táncolsz, élsz, Ha élsz, táncolsz."
                                                       Heidi Groskreutz

Bemutatkozunk Híreink Minősítések Kapcsolat Néptánc Kulturális Alapítvány  


PROGRAMNAPTÁR
közelgő események, ahol találkozhat velünk
közelmúltbéli eseményeink


 

GALÉRIA
archív
fényképek
és
videofelvételek
a Halas Táncegyüttes történetéből
 
Fesztiválok, gálák, bálok, s egyéb programjaink, fellépéseink:2018. február 17. - Kunfehértor, Kunfehértó

* * ** * *2018. február 17. - Táncház és folkkocsma

* * ** * *2018. február 02. - Méhész bál, Kiskunhalas

* * ** * *2018. január 12. - Merkbau bál, Kiskunhalas

* * ** * *2017. december 16. - A Halas Táncegyüttes karácsonyi gálaműsora (még több kép a galériában)

* * ** * *Domaszék, 2017. december 02.

* * ** * *

Kolping bál, Kiskunhalas, 2017. november 25.

* * ** * *

Márton napi táncházunkban november 11-én 17 órától kézműveskedésre invitáltuk az ügyeskezű, vagy ügyesedni kívánó érdeklődőket. Sok szép munka születet! 19 órától gyermekeknek tánctanítással, majd 20 órától felnőttek számára folytatódott a program. Sokat táncoltunk, bizony néha szűknek bizonyult a táncparkett! A környező kisebb-nagyobb települések néptáncot kedvelői közül nagyon sokan eljöttek! Legközelebb is várunk mindenkit szeretettel!

* * ** * *

2017. október 21-én, a kiskunhalasi Merkbau Kft. nyugdíjasainak rendezett egy vidám, beszélgetős találkozót, mely programon a Halas Táncegyüttes volt hivatott a jókedvet tovább fokozni. Bonchidai, keménytelmi, magyarszovári és szatmári táncokat mutattunk be, s a műsor után táncolni invitáltuk a lelkes közönséget.

* * ** * *A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma idén ünnepli 130 éves évfordulóját. Az 1887-ben alapított iskola október 13-án egy Gálaműsor keretében ünnepelte meg a szakmunkásképzés születésnapját. A Filmszínházban megrendezett ünnepségen a Halas Táncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportja rábaközi táncokkal szerepelt.

* * ** * *''És legyen elveszett minden olyan napunk,
amelyen legalább egyszer nem táncoltunk.""
Nietzsche
Nos, bátran állíthatjuk, hogy ez a nap nem tartozott az elvesztegetett napok közé! Többek között szatmári, széki, kalotaszegi, vajdaszentiványi táncrendekkel vigadtunk. Novemberben rajtad is múlhat, hogy milyen táncokat ropnak majd a táncház résztvevői! Várunk szeretettel!

* * ** * *

2017. október 17-én, a Tiszti klubban, a Kiskunhalasi Református Egyház Benjamin Szociális Intézménye javára megrendezett jótékonyásig bálon a Halas Táncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportja a rábaközi dus koreográfiájával szerepelt.

* * ** * *2017. október 06-án, az Aradi vértanúk emlékművénél megrendezett városi ünnepi megemlékezésen a Halas Táncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportjának öt táncosa mutatott be egy kifejezetten erre az alkalomra készült koreográfiát. Annál is inkább fontosnak tartottuk, hogy az e műsorban való szereplésre vonatkozó felkérésnek megfeleljünk, mert ezzel is szerettünk volna kifejezésre juttatni azon hitvallásunkat, hogy a magyar történelem fontos eseményei s a néptánc egyaránt fontos és szorosan összetartozó részei a magyar kultúrának, s a múltunkról és jelenünkről való gondolkodásban együtt kell megjelenjenek. Köszönjük a felkérést a Fazekas Mihály Általános Iskola műsorszervezőinek!

* * ** * *

2017. szeptember 16-án a reggeli órákban ''huszonkettedik alkalommal gyújtottak a kakashússal megrakott, taréjjal díszített bográcsok alá Pusztamérgesen. Ezzel a szüreti vigassággal egybekötött kulturális fesztivállal tiszteleg a település az Alföldi-homoki bor õskultúrája elõtt.'' A Halas Táncegyüttes tagjai a kora reggeli-délelőtti hívogató szekeres-lovaskocsis-zenés-táncos felvonuláson találkoztak ezen a napon először a falu lakóival, majd az együttes táncosai a rendezvény déutáni műsorában hat táncrenddel járultak hozzá a hangulat kiteljesedéséhez. Figyelem! A Tardonnai karikázó, a Kunverbunk, a Rábaközi, Tyukodi, a Keménytelki és a Magyarszováti táncok bemutatása után hozzájutottunk a legfinomabb kakaspörkölt titkos receptjéhez is! Aki kíváncsi rá: várjuk ott jövőre, akkor elmondjuk neki!

* * ** * *A Halasi Szüreti Napok városunk egyik legnagyobb rendezvénye. A három napos fesztivál rendezvényei a város és környéke apraját-nagyját megmozgatják. A Szerbiából és Szlovákiából érkezett táncosok mellett a Halas Táncegyüttes büszkén képviselte Kiskunhalas városát, s az idei táncos-zenés felvonuláson is - mint minden évben - többször megállt a menetben táncaival mulattatni az ünneplő közönséget. Majd a délutáni programok keretében a rendezvény nagyszínpadán négy - a történelmi Magyarország különböző tájairól származó - táncot is bemutatott repertoárjából: a lányok-asszonyok Tardonnai karikázót énekeltek-táncoltak, a férfiak-legények a Kunverbunk-ot , az ifjúsági és gyermekcsoport a Rábaközi dust, majd a felnőtt- és szeniorcsoport a Magyarszovári táncok koreográfiáját táncolta a lelkes érdeklődőknek.

* * ** * *A kiskunhalasi Csipkeház új és szép csipkemozaikjai egy táncospárt ábrázolnak, mely különleges alkotások avatójára a Halas Táncegyüttest is meghívták. A műsorban az ifjúsági csoportunk táncosai Rábaközi dus-t, a felnőtt- és szeniorcsoportunk táncosai Tyukodi és Magyarszováti táncokat mutattak be.

* * ** * *2017. augusztus 19-én délután színvonalas rendezvénnyel ünnepelte Pirtó község megalakulásának 70. évfordulóját, valamint megemlékeztek az államalapításról. A szervezők felkérték a Halas Táncegyüttest is az ünnepi műsorban való fellépésre. Az együttes gyermekcsoportja Rábaközi dus-t, a legények-férfiak Keménytelki, a lányok-asszonyok Sárközi, s a felnőttek és seniorok Bonchidai és Magyarszováti táncokat mutattak be a színpadon. Köszönjük a meghívást és a szíves vendéglátást!

* * ** * *

A kiskunmajsai Jonathermál Gyógy és Élményfürdő által megszervezett Zenélő Udvar rendezvénysorozat keretében augusztus 18-án a Lópofa csárda teraszán a Rézhúros Banda húzta a talpalávalót. A zenékhez tartozó táncokat a Halas Táncegyüttes két táncospárja mutatta be. A táncosok a Szatmári és a Somogyi táncok lépéseinek megtanításával táncba hívták a vendégek érdeklődő tagjait is.

* * ** * *Augusztus 12-én ismét népzenétől volt hangos a régi Liga épülete. Ha elfáradtunk a táncban, ettünk, ittunk, beszélgettünk, daloltunk, majd mindent kezdtünk elölről. Csak pirkadatkor változtattunk ezen a menetrenden! Legközelebb várunk téged is!

* * ** * *Aki szereti a néptáncot, a népzenét, s szívesen beszélget finom házias ételek és italok mellett, s ráadásul el is jött, az nagyon jól érezhette magát június 15-én a Szabadkai út 1. sz. alatt megtartott Táncházunkban és Folkkocsmánkban. A hajnalig tartó tánc, zene és nótázás igazi gyöngyszemnek számított az egyszerű hétköznapok közé rejtve! Köszönjük a szervezőknek, a zenészeinknek, s minden táncos lábú, vidám kedvű résztvevőnek! A jövő hónapban ismét találkozunk!

* * ** * *

A 2017. július 04-én a kiskunhalasi Bernáth Lajos Kollégiumban, a Család- és Gyermekjóléti Központ által szervezett táborban néptáncbemutatót tartott a Halas Táncegyüttes vezetője és egyik táncosa. A gyermekek vidáman ismerkedtek a népies dallamokkal, s próbálták a tánclépéseket megtanulni! Köszönjük a felkérést a bemutató megtartására, s nagy örömünkre szolgált, hogy a gyermekeknek kis ízelítőt adhattunk a magyar nép ősi értékeiből, szépségeiből! Az érdeklődők a viseleteket (szoknyák, vizitkék, kalapok, stb.) is felpróbálhatták. Reméljük, hogy néhányan kedvet kaptak, s majd a néptáncpróbákon is találkozunk velük :).

* * ** * *A 2017. július 01-én Érsekcsanádon megrendezésre került IV. Sárközi Országos Halfőző Verseny és X. Halsütő Fesztiválon Bonchidai és Szatmári táncokkal szerepeltek a Halas Táncegyüttes felnőtt- és senior tagja.

* * ** * *A ruzsai Csűrdöngölő Néptáncegyüttes immár 6. alkalommal rendezte meg néptánctalálkozóját, melynek rendszeres fellépője a Halas Táncegyüttes. A népszerű rendezvényen a dél-alföldi régió hét táncsoportja mutatta be táncait.

* * ** * *2014. június 24-én délelőtt a Halas Táncegyüttes gyermek és felnőtt tagjai a Mozgáskorlátozottak Kiskunhalasi Egyesülete fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mutatott be Sárközi karikázó, Kunverbunk és Tyukodi táncokat a Bibó istván Gimnázium sportcsarnokában.

* * ** * *Vajon tudja-e mindenki, hogy Öttömös, a spárga hazája? Ezen a dél-alföldi településen 1994-ben rendezték az első spárgafesztivált - a spárgaidény lezárásaként. 2017. június 10-én a Halas Táncegyüttest is meghívták erre a rendezvényre. Gyermekcsoportunk Rábaközi, az együttes lányai-asszonyai Sárközi karikázót, a felnőtt és senior csoport tagjai Szatmári és Magyarszováti táncokat táncolt az ünneplő közönségnek, miközben meglepődve tudtuk meg, hogy talán nincs is másik zöldségféle, amit annyiféle módon el lehet készíteni, mint a spárgát! Köszönjük a felkérést!

* * ** * *2017. június 05-én a Pünkösdhétfő alkalmából megrendezett Egyházközösségi Majálison szerepelt a Halas Táncegyüttes apraja-nagyja. A jókedvű ünneplést gyermek-, ifjúsági-, felnőtt- és szeniorcsoportunk táncosai tették még vidámabbá. Köszönjük a kapott lelkesítő tapsot, s az elismerő szavakat!
S hogy mit ünneplünk pünkösdkor?
''Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra. A bibliai történet szerint az apostolok épp aznap összegyülekeztek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a Szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra. Ezután Péter prédikálni kezdett, beszédére sokan figyeltek, követték, megalakultak az első keresztény gyülekezetek. Pünkösd tehát az egyház születésnapja.
A néphagyományban pünkösd a nyár bevonulásának látványos ünnepe volt. Néhány faluban ekkor állítottak hajnalfát, máshol ekkor táncolták ki azt. A hagyományos délelőtti istentisztelet után számos helyen lánysétát tartottak, s kántáló gyermekek járták a házakat. A ''lófuttatás'', a ''bikahajsz'' és a ''kakasnyakazás'' is ezen ünnep szokásrendszeréhez tartozott. Aki ezekben a ''viadalokban'' győzött, azt pünkösdi királlyá választották, s egy évre királyi pálcát, esetleg koszorút, koronát vagy pántlikát, s melléjük különféle védelmet és uralkodói jogokat is kapott. Idő és termésjósló napnak is számított pünkösd magasztos ünnepe.''

* * ** * *"Ha táncolsz, élsz ... ha élsz, táncolsz!" - mondja Heidi Groskreutz. Ezen az estén-éjjelen ezt éltük át! Ajánljuk neked is :)! A következő Táncházunkban és Folkkocsmánkban sok szeretettel várunk téged is!

* * ** * *2017. május 06-án, a XI. Halasi Borudvar műsorában az érdeklődők elsőként Szatmárból Tyukodi táncokat, majd Keménytelki legényest láthattak a Halas Táncegyüttes előadásában, s végül a táncosok Magyarszováti táncot mutattak be. Az együttes tagjai a szereplés után a közönség soraiból választott párjaikkal a Széki táncok alaplépéseit tanulhatták és gyakorolhatták a színpad előtt. A lelkes táncolók táncos kedvét a kitartó eső sem tudta elvenni :).

* * ** * *


2017. április 17 (Húsvét hétfője) - Húsvéti Locsolkodás a Kiskunhalasi Tájházban a Halas Táncegyüttessel

,,A Húsvéthétfő hagyományosan a locsolkodás napja. Alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit. A népszokások szerint a férfiak, a legények ilyenkor sorra járták/járják a házakat és különböző versek, énekek kíséretében locsolták/locsolják meg a lányokat, asszonyokat. Az öntözésért cserébe a lányok pirost tojást adnak.''Az ikonra kattintva a Halas Táncegyüttes Facebook-oldalára juthatsz, ahol még több képet és információt találsz eseményeinkről!
* * ** * *Ebben az évben második alkalommal rendezték meg április 08-án Soltvadkerten a Gasztro Napot, melyet egyre nagyobb érdeklődés kísér. A fesztivál műsorában a soltvadkerti, izsáki és a ruzsai néptáncosok mellett a Halas Táncegyüttes táncosai is megrengették a színpadot. A talpalávalót az üllési Rézhúros Banda szolgáltatta, akik - Erdélyi Luca, a 2017-es Fölszállott a páva kategóriagyőztese közreműködésével - koncertet is adtak az érdeklődőknek. E zenei program kísérője volt a Halas Táncegyüttes két táncospárja is.


* * ** * *Már szinte hagyománynak számít, hogy a sóstói Gulyásfesztiválon a Halas Táncegyüttes műsorával is találkozhatnak a magyaros gulyás hozzáértő készítői és kedvelői. Nem volt ez másként ebben az évben, április 8-án sem. Lányaink-asszonyaink Sárközi karikázója, gyermekcsoportunk Rábaközi dus tánca után a felnőtt és szeniorcsoportunk táncosai teremtettek nagyon jó hangulatot a Szatmári tánc bemutatásával. Köszönjük meghívást, s a közönségnek a sok tapsot, s a biztatást. Minden fellépés alkalmával megerősít bennünket a közönségünk a lelkes, bátorító megszólításokkal, melyek bizonyítékai annak, hogy fontos, amit csinálunk, s hogy a néptánc, a néphagyomány sokak számára értéket jelent.

* * ** * *Március 18-án a Zsanán megrendezésre került jótékonysági bálon három tánccal szerepeltünk.

* * ** * *A Halas Táncegyüttes táncosai a IX. Magyarok Vásárán (március 15) négy táncot mutattak be. Először az együttes leányai, asszonyai a Sárközi karikázóval léptek fel, majd ezt a csoport férfitagjainak Kunverbunk-tánca követte. A gyermek- és ifjúsági csoport Letye-petye koreográfiája után a műsort végül az együttes Magyarszováti tánca zárta. Köszönjük a közönségtől kapott lelkes visszajelzéseket!

* * ** * *Nagyon jól sikerült a márciusi tavaszváró táncházunk. A rendezvény elején az együttes vezetője egyik kiváló táncosunkkal előbb a széki, majd a boncidai táncok alaplépéseit tanították meg kicsiknek, nagyoknak, minden érdeklődőnek. Lelkesen táncoltunk, énekeltünk, a későbbi jobb hangulatban csujjogattunk is egészen hajnalig. A zenészeink is szívesen húzták a talpalávalót a táncoslábú közönségnek. A környező falvak, közeli nagyvárosok néptánckedvelői is meglátogattak bennünket ezen az estén. Mindenkinek köszönjük, aki segített a jó hangulat megteremtésében!

* * ** * *A Halas Táncegyüttes hagyományai közé tartozik az évente megrendezett karácsonyi táncgála. Ezen alkalommal vendégeink voltak Szegedről a Pakulár Táncegyüttes, a Délikert Napsugár TE, a Délikert Möndörgő Te és Ruzsáról a Csűrdöngölő NTE táncosai. A négy vendégegyüttes és a házigazda Halas Táncegyüttes táncosai karácsony közeledtével együtt mutatták be a történelmi Magyarország különböző tájegységein otthonos táncaikat.